De Boerderij

De Zwaantje Hans Stokman’s Hof is een fraai gerestaureerde Saksische boerderij met schuur uit de 17e eeuw. In 1877, zoals de gevelsteen boven de baanderdeur ons er aan herinnert, heeft een verbouwing plaatsgevonden waarbij de boerderij is ingekort.

De familie Hans werd in 1885 eigenaar van het pand. Deze, uit de Graafschap Bentheim in Duitsland afkomstige familie, heeft bijna 100 jaar in de boerderij gewoond. Eén van de laatste leden van de familie was Zwaantje Hans. Zij heeft het zandstrooien in ere gehouden en van deze boerderij een toeristische attractie van formaat gemaakt.

Niet alleen het zandstrooien, maar ook de oliewinning is onlosmakelijk met Schoonebeek verbonden.

Om deze rijke historie en de technologische ontwikkelingen voor iedereen inzichtelijk te maken heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in 2014 en in samenwerking met de oudheidkundige Stichting ‘De Spiker’ een interactieve tentoonstelling ontworpen. Deze is op de deel van de zandstrooiboerderij te bezoeken. Zo komen verleden en toekomst op één plek samen en vormen ze een unieke combinatie voor jong en oud.